Markó GEMINI Band

Zenekar

A GEMINI együttes a 70-es évek egyik legkedveltebb zenekara

Tagok régen és most

 

 

Ők is zenéltek a Gemini együttesben


„A nevünk ikrek, Gemini – akár a csillagoké…”
A Gemini együttest Várszegi Gábor alapította 1965-ben. Hosszú-hosszú évekig világslágereket interpretáló klubzenekarként tevékenykedtek, olyan muzsikusok is megfordultak a bandában, mint például Rusznák Iván (később M7-es) vagy Kékes Zoltán, aki a Gemini után a Fermben
 a Juventusban, majd a Hungariában tűnt fel. Nagy népszerűségnek örvendtek, több gyár kultúrotthonában (Volán, Taurus Gumigyár) is rendszeresen felléptek, jelentős közönségbázisuk alakult ki.

Ahhoz azonban, hogy az együttes továbbléphessen a második-, harmadik vonalból, saját dalokra volt szükség. A segítség Papp Imre (Mityó) személyében érkezett 1971-ben, aki mind szerzőként, mind hangszerelőként meglehetősen tehetségesnek bizonyult – nem is beszélve eredeti énekhangjáról! 1972-ben Baranszky László szólógitáros is csatlakozott, így már vele megerősödve vehették fel első kislemezüket az MHV számára (Nem nyugszik a szívem; Aki soha nem próbálta). Az igazi, „popos” Gemini-hang második fél-kislemezükön jelent meg,Victor Máté szerzeményében, a Lívia című dalban.

Victor Máté (Non-Stop) az együttes további pályafutásában is jelentős szerepet játszott és valószínűleg abban is elévülhetetlen érdemei vannak, hogy a Gemini 1976-ban végül önálló nagylemezhez jutott. Victor Máté zenei rendezőként dolgozott az MHV-nál, 1975-ben az ő irányítása alatt készült Kovács Kati Intarzia című lemeze, amit a Gemini kísért. A felvételek alatt kifejezetten jól jött, hogy a zenekar bármit el tudott játszani – köszönhetően talán a „másolós” időszakuknak. Kovács Kati lemezén található Deep Purple által inspirált rock (Fémzene) valamint tingli-tangli is (A liftben; Nálad lenni újra jó lenne) és az együttes egész jól vette a különféle zenei „akadályokat”.

A Gemini egyetlen önálló nagylemezét (két dal kivételével) 1976-ban rögzítette a Rottenbiller utcában. Az együttes felállása ekkor a következőképpen alakult: Papp Imre (billentyűsök); Markó András (ének, billentyűsök); Baranszky László (gitár); Bardóczi Gyula (dob); Várszegi Gábor (basszusgitár) és Heilig Gábor (gitár, basszusgitár).


Albert Gábor     -     Markó András     -     Bihari István