Markó GEMINI Band

Zenekar

Videók, hangfelvételek és a nagylemez


Livia
Lívia - 1974 archív

Semmi sem
Semmi sem tart örökké 1975-ös
klip - eredeti felvétel Mityóval

csavargo
Csavargó ének c. dal
eredeti felvétel

Énekelj
Énekelj (eredeti klip)

Ez a dal
Ez a dal lesz az üzenet
Álomvonat
Álomvonat 1982
(Heilig Gábor-Markó András)
Mosolyogj
Mosolyogj ha elém állsz

Ne add fel
Ne add fel! (eredeti klip)

Repülő zenekar
Repülő zenekar (eredeti klip)
Azon a szombat
Azon a szombat éjszakán
az Egymillió fontos hangjegyből.
Vandorlas
Vándorlás a hosszú úton
1974
Trojkadal
Trojka-dal
1976
Tegedvarlak
Téged várlak...1976
Szűk kis utca
Szűk kis utca  -  1969
Jégvirág
Hungaroton - Fesztivál 1972 - album
Amattőr
Füreden a Teraszban
Amatőr videó részlet 2015
Terasz_tanc
a Teraszban készített profi, videó ifj. Albert Gábor munkája 2015
markomikrofonnal Markó András
Gemini együttes
zenés interjú
sok régi képpel

Riporter:
Kovács Lajos
2016.10.06.
B.Tóth 18
B. Tóth László interjú Markó  Andrással - 2018. május. (TV 13)
Arany_harman Retro sztárparádé 2019.03.06
DJ.First Lady vendége
Szigeti Edit és Markó András
Tavinterju
B.Tóth László covid mentes távinterjú Markó Andrással 2021. február, a TV 13 felvétele
Eltuntel
Eltűntél, vagy nem is voltál
Mityo Emlekere
Mityó emlékdal 2021 (Markó)
A Kenguru filmrészlet
Filmrészlet
Markó 2023 október Riport Markó Andrással a novemberi emlékkoncert előtt - 2023 október. (TV 13)    
     

"Vándorlás a hosszú úton" 2018-ban és a "Csavargó ének"


Zenebutik TV - Bakelit fesztivál (részlet)

- - -

"Nem bánok semmit..."

Markó GEMINI klip

violinkulcs

Hangfelvételek

Jöjj ide hozzám   Néked csak egy idegen


     
BudaorsiRadio
2012.01.30-án. A mikrofon végén Markó András és Bihari István
Gemini a Budaörsi Rádióban.
Lánchíd Rádió
Markó András (Gemini)
2013.09.27.
Interjú a Lánchíd Rádióban,
a Dr. Boros rendel
c. műsorban.
 
Dankó Rádió
Dankó Rádió riport
Markó Andrással
Riporter: Tarnai Kiss László
2016.szeptember.28.
Kettőtől-ötig kívánságműsor
 
Lánchíd 2017
Interjú Bardóczi Gyulával és
Markó Andrással
a Lánchíd rádióban 2017.03
"Dr. Boros rendel"
retroSztarsav
Zenés riport a Geminiről 2019
Szigeti Edit és Markó András
Marko_Nadas_riport Dankó rádió riport 2020.10.03
Jó pihenést! - Markó András
Riporter: Nádas György 
Mityora emlekezve riport
Mityótól búcsúzik Markó András a Retró rádióban
 
Bézs interjú
Bézs rádió Markó Andrással B.Bíró Zoltán riportja 22.09.14.
az Eklektika cimű műsorban.
       
Isu zenekara    
Kék Csillag együttes- 1964.
Bihari István,

Frank Gábor,
Merza Marcell, Szabó István,
Szakály László,
Szakály Mátyás
Kék csillag fenn az égen.
1970 - előadó:

a Kék Csillag együttes

(S. Nagy István -
Ihász Gábor)
fel Ugrás
az oldal
elejére


A nagylemez

A Gemini egyetlen önálló nagylemezét (két dal kivételével) 1976-ban rögzítette a Rottenbiller utcában. Az együttes felállása ekkor a következőképpen alakult: Papp Imre (billentyűsök); Markó András (ének, billentyűsök); Baranszky László (gitár); Bardóczi Gyula (dob); Várszegi Gábor (basszusgitár) és Heilig Gábor (gitár, basszusgitár).


A befutó barázdák sercegése után sugármeghajtású repülőgép hangja tűnik elő (Beatles – Back in the USSR, majd a műsort egy, a Status Quo-ra emlékeztető szám, a Repülő zenekar nyitja – a bevezető szólógitár témát ügyesen el is emelték a Quo Caroline című számából. A tempó húzós, leginkább Bardóczi Gyula lábdobja talál be: olyan, mintha két nagydobot használna, de valószínűleg „csak” ügyes volt a jobb lába. A felvétel remekül szól, Mityó és Markó közösen énekelnek. Ízletesek Baranszky betétjei a slide-csővel és kiváló a gitárszóló is. (Baranszky László egy, a megérdemeltnél sokkal kevesebb figyelmet kapott muzsikus.)


A második dal a Hajnalodik, amely mindössze két akkordot használ, ám tökéletesen kiaknázza az eme minimalista megoldásban meghúzódó lehetőségeket. A verze és a refrén így harmóniailag tökéletesen megegyezik és előállhat az a különös megoldás, hogy a dal vége felé egyszerre hangozhasson el a kettő. Ismét remek a gitárszóló és Mityó Hammond-szőnyege is, egyszerűsége ellenére nagyon kellemes – sajnos teljességgel elfeledett popdalt hallunk.


Hallgasd meg álmaim dalát afféle pre-disco (az előadási módot nevezzük inkább funkys-nak). A Gemini 1975–76-os koncertjein játszotta a Black Blood A.I.E. (A Mwana) című számát, ami tagadhatatlanul hatott a dalra – mind ritmusképletileg, mind a harmóniák struktúráját tekintve. A Gemini felvétele kitűnően sikerült, köszönhetően elsősorban Papp „Mityó” Imre szólóénekének (és a refrén hatásos falzettjeinek), valamint Bardóczi erőteljes és feszes dobolásának. (A tizenhatodos lábcin és a nagydob előkék tökéletesen működnek és valahogy a dobok egész végig kifogástalanul szólnak ezen a lemezen…) Mindenképp szót kell ejtenünk az ehhez tartozó szellős basszusról és – természetesen – Baranszkyról is, aki ízesen hozza a funkys ritmizálást és tulajdonképpen ő vezeti ezt a dalt szépen kidolgozott szólógitár-témáival.


Az Énekelj szépen, hagyományosan formált popdal lírai verzékkel és emelkedettebb refrénnel, de nem zavar túl sok vizet. A csilingelő elektromos zongora telitalálat, de az alkalmazott vonósok kicsit még jobban ellágyítják a refrént (persze, valószínűleg ez is volt a cél).


Csavargóének Heilig Gábor szerzeménye, gondtalanságot és szabadságot tükröz. Igaz ez úgy a dalszövegre, mint a zenére is. Érdekessége, hogy Victor Máté és Antal Mátyás adja elő benne a szám mondanivalóját jól kiegészítő, játékos kis fuvolabetétet.


Semmi sem tart örökké klasszikus szerelmes ballada. Papp Imre saját énekét kíséri zongorán, rajta kívül egyetlen másik Gemini-tag sem működik közre a felvételen. A MÁV szimfonikusok kísérik őt – az utolsó verze alatt hallhatunk egy szép oboaszólamot is. Szép hangszerelői munka, kíváncsi lennék, hogy maga a szerző, Mityó, vagy Victor Máté alkotta-e meg. (Markó András hangszerelte)


A B-oldal nyitószáma, a Ha eladod a szíved a lemez talán legigényesebb slágere, a szó legnemesebb értelmében vett popdal. A döngölős bevezető kicsit emlékeztet az M7-es Nincs arra szó című dalára, bár könnyen lehet, hogy a Gemini felvétele készült el előbb. Túlzott jelentősége nincs, mert hatásos, működik. A refrén főtémáját játssza el a gitár, majd szépen gurulnak a verzék, aztán az emelkedettebb, vokálokkal dúsított refrének. Tusnádi Miklós dalszövege is megejtő:

Bundám széllel bélelt, ékszerem virág,
Luxusvillám nincsen, de enyém a világ.
Autóra nem tellett, a nadrágom kopott,
Ám a koldus tőlem pénzt mindig kapott.

Szeretet a kincsem, csókkal fizetek,
Szívem adom annak, akit ölelek.
Tudom, neked nem baj, hogy szegény vagyok,
Kincset viszek hozzád, kincset is kapok.

Ez bizony a hetvenes évek, egy más értékrend, más világ... bárcsak ma is elhangzanának hasonlók egy egyszerű popszámban.


Mosolyogj, ha elém állsz is színtiszta pop, a hetvenes évek közepének nemzetközi vonalába (mint Rubettes vagy Pilot) is simán beilleszthető. Kicsit talán sziruposabb a vonós hangszerelés miatt, de kerek produkció. Izgalmasan szól, amikor Mityó a refrénben az „állsz“ szónál falzettre ugrik...


Keresem az álmaimban Markó András kerül előtérbe szólóénekesként. A rockos hangvételű dal az ő szerzeménye, szép munka a filozofikus dalszöveg is. A dalt leginkább a Hammond tartja fent és a balról hallható elektromos zongora. Baranszkyra ezúttal kevesebb gitárosi szerep hárul, de finom, apró díszítései hatásosak.


Akusztikus gitár és tikfa vezeti be a Légy enyém című dalt. Nyugalmas sláger szép vokálénekléssel és Papp „Mityó“ Imre hátborzongatóan zseniális falzettjével. A hangszerelés szerencsésen szellős, így jól érvényesülhet a sűrű szövetű vokál, a díszítő motívumok az elektromos zongorán és Baranszky háttérben meghúzúdó gitárszínezései. Ő játssza az oktáv párhuzamokban haladó gitárszólót is, ami kétszer is feltűnik a dalban. A szám talán egy perccel hosszabb az ideálisnál, de ezt a kis apróságot feledteti a lezárásképp beiktatott A-major akkord.


Nem túl jelentős dal Victor Máté szerzeménye a Ne add fel. A címhez hűen a hangvétel lendületes, a verzéket Markó, a refréneket Mityó énekli. A kitartásra buzdító szövegen kívül a szám legértékesebb mozzanata Baranszky László zseniális gitárszólója, amiért mindenképp érdemes meghallgatni ezt a – Bardóczy zaklatott pergőjátéka ellenére – tulajdonképpen unalomba süppedő számot.


A lemez záródala talán a Gemini együttes egyik legnagyobb slágere, a Ne felejts el emlékezni arra. Felvétele (a Ha eladod a szíveddel együtt) a Magyar Rádióban készült, ami ha nem lenne olvasható a borítón, akkor is feltűnő lenne a széles sztereótér, a finoman zengetett megszólalás miatt. A dal mind zenéjét, mind szövegét tekintve elég szirupos, de szépen formált munka. A vezetőszólam a fuvoláé, amit jól kiegészít Baranszky plasztikus szólógitározása a megfelelő helyeken. A szám tulajdonképpen végig Papp Imre dala, az előadás tényleg szívhez szóló, bár az intim hangulatot az utolsó refrének transzponálása és a mindent elborító vonószenekar teljesen tönkreteszi. A szerző munkásságában találhatunk egy hasonló hangütésű dalt, a Néked csak egy idegen címűt, ami véleményem szerint sokkal jobban sikerült (pontosan a vonósok diszkrétebb jelenléte miatt!). 

A Gemini nagylemeze 1976-ban, némileg késve érkezett, de még időben. Persze, akik nem szerették, szeretik a popzenét, azok számára ez a mondat nem cseng valami jól, de érdemes elidőznünk egy kicsit azon, hogy milyen is volt a popzene a hetvenes évek közepén. Nos, nagyjából olyan, mint amit a Gemini nagylemezén hallhatunk.

Egyik-másik dalt talán már 1976-ban is „idejétmúltnak“ lehetett nevezni, de a számok java része mindenképp kiállta és kiállja az idő próbáját. Gondoljunk csak bele: 1976-ra a hetvenes évek vezető popzenekarai (például Bay City Rollers, Middle Of The Road) már túljutottak legnagyobb sikereiken, egyre inkább átvette a vezetést a funkra épülő muzsika. Kezdtek dübörögni, szakítani a határozott kettő-négyek, ami a kezdeti, fifikás ritmizálások után hamar primitív diszkóvá silányult. 1977-re már mindent elmosott ez az új hangzás, a hagyományos slágerzene helyét hamar az üres ritmika, a korlátolt felelősségű hangszerelés, a tényleges semmitmondás vette át.

A Gemini lemeze 1976-ban épp ennek – a könnyűzene történetét tekintve – végzetes változásnak a határvonalán látott napvilágot, s lett talán a „hagyományos“ popzene egyik utolsó tiszta pillanata Magyarországon a „nagy“ diszkókorszak előtt. A Gemini jó példája annak, hogy igenis lehet(ett) igényes, távolról sem ízléstelen módon szórakoztatózenét csinálni. Kétségtelen, hogy egynémely dal időnként „el-elcsöppen“, de bőven jobb ez attól, mint ami ezután következett.

A Gemini az új könnyűzenei viszonyoknak köszönhetően elvesztette rajongótáborát és népszerűségét. Változó felállásokban még egészen a nyolcvanas évek elejéig működtek, de a „lemezképességtől“ egyre-egyre messszebb sodródtak.

Összegzésképp csak annyit mondhatunk: vegyük kézbe a csodás, tipikusan a hetvenes évek hangulatát árasztó, Herpai Zoltán által rajzolt borítót, tegyük fel a lemezt és éljünk, legyünk „átlagos fiatalok“ negyvenöt percig egy olyan világban amilyen sohasem lesz többé...

Szerző: Majnik László

fel